Afrikanoliivituhatjalkainen

Afrikanoliivituhatjalkainen on kotoisin Afrikan läntisistä osista, mutta tuhatjalkaisia tavataan kaikkialla maailmassa arktisimpia alueita lukuun ottamatta. Ne viihtyvät erityisesti kosteassa maaperässä, mutta myös lahopuussa ja luolissa. Silmät muodostuvat joukosta pistesilmiä, joita voi olla jopa 90 kappaletta.

Tuhatjalkaisia tunnetaan noin 13 000 eri lajia!

Afrikanoliivituhatjalkainen kuuluu kaksoisjalkaisiin, joilla on kussakin vartalon jaokkeessa on kaksi raajaparia. Liikkeiltään kaksoisjalkaiset ovat hitaita ja ne kiertyvät toisinaan selkeälle kiepille. Ne ovat luonnossa tärkeitä lahottajia, jotka syövät kuollutta kasviainesta ja sienirihmastoa. Kaksoisjalkaisten vartalo on kitiinipanssarin suojaama, ja niiden kyljillä sijaitsee rauhaset, jotka erittävät pahanhajuista, ihoa ärsyttävää myrkkyä. Makit käyttävätkin niistä saamaansa myrkkyä turkkinsa hoitoon ja hyönteiskarkotteena, samalla myrkystä päihtyen.

Kasvaessaan tuhatjalkaiset luovat nahkansa, kuten muutkin niveljalkaiset. Jalkaparien lukumäärä voi vaihdella nahanluontien välillä ja nuoremmilla on yleensä vähemmän jalkapareja kuin vanhemmilla yksilöillä. Nimestään huolimatta aikuisillakaan tuhatjalkaisilla ei ole tuhatta jalkaa, vaan raajapareja on lajista riippuen paristakymmenestä hieman yli kolmeensataan.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ei ole määritellyt afrikanoliivituhatjalkaiselle uhanalaisuusluokitusta. Kaksoisjalkaisia pidetään myös terraarioeläiminä, ja afrikanoliivituhatjalkainen kuuluu Suomessakin lemmikkimarkkinoilla liikkuviin lajeihin. USA:ssa sen sijaan kaksoisjalkaisten maahantuonti on kielletty, sillä tuhatjalkaisen kantamien punkkien epäillään aiheuttavan haittaa maataloudessa.

Korkeasaaressa

Afrikanoliivituhatjalkaisten terraario löytyy Africasia-talosta.