Afrikanpikkuvuohi

Afrikanpikkuvuohi on yksi lukuisista kesyvuohen roduista. Se on suomenvuohta pienempi ja tanakampi. Väritys vaihtelee yksilöittäin mustasta ja valkoisesta harmaaseen, punaruskeaan ja kirjavaan. Sekä pukilla että kutulla on sarvet, mutta pukit ovat isompia ja parrakkaampia.

Vuohet ovat laumaeläimiä. Ne ovat uteliaita ja kiipeilevät mielellään korkeille paikoille tähystämään. Vuohia pidetään kotieläiminä maidon ja lihan vuoksi. Pikkuvuohet ovat myös suosittuja lemmikkejä ja niitä voidaan käyttää myös terapiaeläiminä, koska niitä on mukava silitellä.

Suojelu

Kesyvuohen kantamuoto, villivuohi (Capra aegagrus), elää Välimereltä Pakistaniin ulottuvalla alueella vuoristoissa ja karuilla aroilla. Se on kärsinyt kilpailusta kesyvuohien kanssa ja luokitellaan vaarantuneeksi. Villiintyneet kesyvuohet ovat ympäristöuhka alueilla, jonne ne eivät kuulu ja jotka eivät kestä vuohien aiheuttamaa laidunnusta ja kulutusta.

Pukki on urosvuohi, kuttu on naarasvuohi ja kili on lapsivuohi.

Korkeasaaressa

Afrikanpikkuvuohet saapuivat Korkeasaareen vuonna 2016, ja ensimmäiset kilit syntyivät seuraavana kesänä. Lauman vanhimmat vuohet ovat syntyneet talvella 2015-2016. Nykyisin laumassa ei ole enää lisääntyvää pukkia.

Kesän pikkuvuohet ovat asuneet Vuohipihalla, jossa niitä on myös päässyt rapsuttelemaan tiettyyn kellonaikaan. Kesyt pikkuvuohet ovatkin eläintarhan ainoita eläimiä joita saa rapsuttaa. Viereisen Kruunusillat-työmaan vuoksi Vuohipiha ei ole käytössä, ja pikkuvuohet asustelevat Karhulinnan viereisillä kallioilla.

Talviaikaan vuohet pääsevät lämpimiin sisätiloihin, sillä laji on kotoisin lämpimiltä seuduilta, eikä tarkene ulkona Suomen talvessa. Sisätiloissa vuohet eivät ole yleisön nähtävillä, mutta ne voi nähdä silloin tällöin ulkoilemassa Karhulinnan vieressä.