Afrikanpikkuvuohi

Afrikanpikkuvuohi on yksi lukuisista kesyvuohen roduista. Se on suomenvuohta pienempi ja tanakampi. Väritys vaihtelee yksilöittäin mustasta ja valkoisesta harmaaseen, punaruskeaan ja kirjavaan. Sekä pukilla että kutulla on sarvet, mutta pukit ovat isompia ja parrakkaampia.

Vuohet ovat laumaeläimiä. Ne ovat uteliaita ja kiipeilevät mielellään korkeille paikoille tähystämään. Vuohia pidetään kotieläiminä maidon ja lihan vuoksi. Pikkuvuohet ovat myös suosittuja lemmikkejä ja niitä voidaan käyttää myös terapiaeläiminä, koska niitä on mukava silitellä.

Suojelu

Kesyvuohen kantamuoto, villivuohi (Capra aegagrus), elää Välimereltä Pakistaniin ulottuvalla alueella vuoristoissa ja karuilla aroilla. Se on kärsinyt kilpailusta kesyvuohien kanssa ja luokitellaan vaarantuneeksi. Villiintyneet kesyvuohet ovat ympäristöuhka alueilla, jonne ne eivät kuulu ja jotka eivät kestä vuohien aiheuttamaa laidunnusta ja kulutusta.

Pukki on urosvuohi, kuttu on naarasvuohi ja kili on lapsivuohi.

Korkeasaaressa

Afrikanpikkuvuohet saapuivat Korkeasaareen vuonna 2016. Lauman vanhimmat vuohet ovat syntyneet talvella 2015-2016 saksalaisessa eläintarhassa ja nuorimmat vuonna 2019 Korkeasaaressa. Nykyisin laumassa ei ole enää lisääntyvää pukkia.

Talviaikaan vuohet pääsevät lämpimiin sisätiloihin, sillä laji on kotoisin lämpimiltä seuduilta, eikä tarkene ulkona Suomen talvessa. Sisätiloissa vuohet eivät ole yleisön nähtävillä..