Isopäivägekko

Isopäivägekko on kotoisin Madagaskarilta. Puiden rungoilla kiipeilevät päivägekot viihtyvät pareittain. Lisääntymiskaudella värikkäät koiraat ovat hyvin reviiritietoisia kilpailijoitaan kohtaan. Päivägekko munii kerrallaan 1-2 kovaa, kalkkikuorista munaa puun kuoren rakoihin ja koloihin. Kuoriutuessaan gekot ovat vain muutaman sentin pituisia.

Isopäivägekon pohjaväri on turkoosinvihreä. Sen selkää koristavat oranssit laikut ja kyljissä kulkee tumma pitkittäisjuova. Vihreä toimii luonnollisesti suojavärinä otuksen kiipeillessä puiden rungoilla hyönteisiä vaanien. Päivägekko voi kiipeillä lasissa ja puunoksilla myös pää alaspäin.

Suojelu

Aiemmin isopäivägekko laskettiin Phelsuma madagascariensis -liskon alalajiksi, mutta nykytiedon mukaan kyseessä on oma lajinsa. Tästä syystä lajin levinneisyys tulisi arvioida uudelleen. Isopäivägekko luokitellaan elinvoimaiseksi ja niitä elää pohjois-Madagaskarin metsissä, myös kahdella eri suojelualueella. Päivägekkoja pidetään myös lemmikkinä, mutta lemmikkikaupan ei katsota olevan uhka luonnonpopulaatiolle.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa isopäivägekkoja asuu Africasia-talon tropiikkipuolella sekä vapaana että terraariossa. Terraariossa niiden kanssa asuu myös metsätomaattisammakoita.