Juovaimunuoliainen

Karppikaloihin kuuluva juovaimunuoliainen on kotoisin Vietnamin pienistä virtaavista joista ja koskista. Joidenkin lähteiden mukaan myös Kiinan puolelta on havaintoja lajista. Juovaimunuoliainen muistuttaa ravinnonhankintavoiltaan imumonneja: ne imevät ja imuroivat alaspäin osoittavalla suullaan kivien ja juurakoiden pinnalta levää sekä pohjan selkärangattomia ravinnokseen. Laji on päiväaktiivinen ja viihtyy muutaman yksilön ryhmissä, joita dominoi koiras.

Monnimaisesta ulkonäöstä ja elintavoista huolimatta imunuoliaiset eivät ole sukua monneille.

Suojelu

Useampi imunuoliaisten sukuun kuuluvista kaloista on luokiteltu uhanalaiseksi. Juovaimunuoliainen katsotaan kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n luokituksessa vaaraatuneeksi. Lajin levinneisyysalue on pieni, ja kanta on laskenut voimakkaasti ylikalastuksen ja elinympäristön tuhoutumisen sekä pilaantumisen vuoksi. Vuosien 2000 ja 2010 välillä kanta pienentyi noin kolmanneksen. Juovaimunuoliaisen elinalueilla meneillään oleva patojen rakentaminen pienentää levinnäisyysaluetta tulevaisuudessa entisestään.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana. Juovaimunuoliainen on myös yksi EAZA:n uuden Vietnamazing-suojelukampanjan kohdelajeista.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen saapui juovaimunuoliaisia lokakuussa 2020. Ne asuvat Amazonia-talossa sijaitsevassa akvaariossa.