Mesopotamiankannuskilpikonna

Mesopotamiankannuskilpikonna on pienikokoinen kannuskilpikonnan alalaji, jonka väritys vaihtelee tummasta kellertävään ja oranssiin. Värinsä ansiosta kilpikonna maastoutuu hyvin kotiseutunsa maisemaan, missä maaperän väri vaihtelee tummasta okraan. Se on kotoisin Syyrian, Pohjois-Turkin, Libyan, Israelin ja Jordanian hiekkaisilta aroilta. Joidenkin tietojen mukaan sitä tavataan myös Turkin etelä- ja kaakkoisosissa. Ravinnokseen se käyttää lehtiä ja heinää. Lemmikkikilpikonnia ruokitaan usein liian ravitsevalla ja mehevällä ruoalla, jolloin kilpikonnat kärsivät monenlaisista vaivoista kuten kilven liikakasvusta ja epämuodostumista.

Suojelu

Tutkijat eivät ole yksimielisiä mesopotamiankannuskilpikonna tilanteesta: joidenkin mielestä se on oma lajinsa, joidenkin mielestä kannuskilpikonnan alalalaji T. g. floweri kuuluu sen kanssa samaan alalajiin, ja joidenkin mielestä ne ovat erillisiä alalajeja. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee kannuskilpikonnan lajina vaarantuneeksi. Etenkin värikkäät yksilöt ovat olleet suosittuja lemmikkieläimiä, mikä saattaa uhata kantaa luonnossa.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren mesopotamiankannuskilpikonna asustaa Africasia-talon aavikkopuolella. Kyseessä on nuori ja pienikokoinen naarasyksilö, joka löydettiin elokuussa 2017 siuntiolaisesta metsästä – koska omistajaa ei löytynyt, eläin sijoitettiin Korkeasaareen. Se jakaa tarhansa itäisenkreikankilpikonnan kanssa.