Palettivälskäri

Sinimusta palettivälskäri on kotoisin Intian valtameren ja Tyynenmeren länsiosien koralliriutoilta ja laguuneista. Laji on saanut nimensä kyljen paletinmuotoisesta kuviosta, sen pyrstö on kirkkaan keltainen. Palettivälskäri syö nuorena lähinnä eläinplanktonia, mutta aikuisina ne ovat kaikkiruokaisia. Tästä on apua korallien terveydelle, sillä palettivälskäri syö leviä, jotka voivat muuten liikakasvullaan tukahduttaa korallit.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi. Palettivälskäriä ei juuri kalasteta ruuaksi, mutta sitä käytetään syöttinä kalastuksessa. Sen ja etenkin akvaariokalaksi keräämisen vuoksi lajia uhkaakin liikakalastus. Palettivälskäri on suosittu akvaariokala, mutta se lisääntyi ensimmäisen kerran akvaario-olosuhteissa vasta vuonna 2016. Suuri osa palettivälskäreistä elää koralliriutoilla, joiden tulevaisuutta uhkaa poikkeuksellisen lämmin merivesi sekä ihmistoiminnan laajamittaisuus.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Palettivälskärit asuvat Amazonia-talon aulan koralliakvaariossa, jonne ne muuttivat ensimmäistä kertaa tammikuussa 2023.