Raitavanneahven

Raitavanneahvenia on makeanveden kala, joka elää Etelä-Amerikassa Orinoco- ja Rio Negro -joissa. Se viihtyy kasvillisuuden ja puunrunkojen seassa. Vartalo on kirjoahvenille tyypillisesti melko litteä ja siinä on pystyraidoitus. Stressatessaan kala voi muuttua tummemmaksi tai lähes mustaksi. Naarailla väri voi tummentua myös lisääntymisaikana.

Täysikasvuinen raitavanneahven on noin kahden vuoden ikäisenä, ja se voikin elää useita vuosia. Raitavanneahvenen ruokavalioon kuuluvat sekä kasvit että pienet hyönteiset ja madot. Ne saattavat syödä jopa joitain veteen pudonneita hedelmiä.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ei ole luokitellut lajin uhanalaisuutta. Raitavanneahvenia pidetään myös akvaarioissa, ja niistä on jalostettu eri värimuotoja.

Kirjoahvenille on perustettu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelma (EEP), johon myös raitavanneahven kuuluu. Suojeluohjelman keskiössä ovat erityisesti äärimmäisen uhanalaiset kirjoahvenlajit ja niiden sukupuuton ehkäisy. Tarkoitus on tutkia ja ratkaista niiden lisäännyttämiseen mahdollisesti liittyviä ongelmia, ja mahdollistaa pitkällä aikavälillä myös potentiaalisesti luontoonpalautukset. Usean äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun kirjoahvenlajin epäillään jo hävinneen luonnosta, joten myös tutkimusta lajien ajankohtaisesta tilanteesta tarvitaan.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen saapui parvi raitavanneahvenia vuonna 2021. Ne asuvat Amazonia-talossa sijaitsevassa akvaariossa.