Seeprakotilo

Seeprakotilot ovat kotoisin itäisestä ja eteläisestä Afrikasta. Ne elävät makean veden laguuneissa ja mangrovesoilla, mutta pystyvät selviämään hetkellisesti myös kuivalla maalla. Kotilo tarvitsee lisääntyäkseen kumppanin. Se lisääntyy munimalla, ja toukat tarvitsevat kehittyäkseen suolaista murtovettä.

Seeprakotiloilla on kaunis raidallinen väritys, josta on myös muita värimuotoja. Yksi näistä värimuodoista tunnetaan nimellä tiikerikotilo. Kotilot syövät levää, ja ovat siksi suosittuja myös akvaarioissa – ne pitävät sen puhtaana. Kotilot ovat täysikasvuisenakin melko pieniä, vain parin sentin mittaisia, ja luonnossa ne itse kuuluvat joidenkin kalojen ruokalistalle.

Suojelu

Lajin kanta luonnossa on laskenut voimakkaasti, ja se luokitellaan silmälläpidettäväksi. Sen elinympäristöjä tuhoavat kaivostoiminta, asutuksen leviäminen, satamarakentaminen, sekä tietyt katkarapujen pyydystystavat.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa asuu lajin kahta värimuotoa eli seepra- ja tiikerikotiloita. Kotilot muuttivat Amazonia-talon akvaarioon kesällä 2021.