Taiwaninrottakäärme

Aasialaisen viehkorottakäärmeen yksi alalaji on vain Taiwanissa elävä taiwaninrottakäärme. Sen elinympäristöä ovat heinikot ja metsät, jossa käärme voi oleilla sekä maassa että puun tai pensaan oksistossa. Laji viihtyy myös asutuksen tuntumassa. Ravinnokseen se saalistaa sammakoita, lintuja, munia ja jyrsijöitä.

Taiwaninrottakäärme voi kasvaa jopa 2,8-metriseksi. Käärme on ketterä ja nopea liikkeissään, mutta piilotteleva ja myrkytön. Laji on aktiivinen sekä yöllä että päivällä. Väritykseltään taiwaninrottakäärme on kellertävä mustin kuvioin, häntä on mustaraidallinen. Taiwaninrottakäärme lisääntyy munimalla: poikaset ovat 30-40-senttisiä kuoriutuessaan.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokitteli viehkorottakäärmeen lajina vaaraantuneksi vuonna 2021. Sen kannan koko on laskeva, ja populaatiokoon arvioidaan pienentyneen jopa kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana – etenkin Kiinassa. Viehkorottakäärmellä käydään laajasti kauppaa, sitä metsästetään etenkin ravinnoksi ja nahan vuoksi. Se on myös yleinen lemmikki.

Viehkorottakäärmeen luokittelusta ja alalajeista on tutkijoiden kesken erimielisyyksiä, ja se on tunnettu myös tieteellisellä nimellä Orthriophis taeniurus. Vaikka lajilla on laaja levinneisyysalue Aasiassa, on joistain sen alalajeista tullut ihmisen mukana leviämisen myötä myös alueellisesti haitallisia vieraslajeja. Esimerkiksi taiwaninrottakäärmeen epäillään levinneen 1970-luvulla tarhasta luontoon Japanissa Okinawan saarella, ja maan lainsäädäntö estääkin nykyisin sen maahantuonnin kokonaan. Osalla Japanin saarista elää kotoperäisenä viehkorottakäärmeen toinen alalaji.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on yksi taiwaninrottakäärme, joka on entinen lemmikki ja päätyi eläintarhaan pitovaikeuksien vuoksi vuonna 2016. Käärmeen tarkasta iästä ei ole tietoa, mutta se on syntynyt Belgiassa. Korkeasaareen tarjotaan usein erilaisia haastavia lemmikkejä, joille ei pääsääntöisesti ole tilaa. Taiwaninrottakäärmeen kohdalla voitiin kuitenkin tehdä poikkeus, sillä sille pystyttiin järjestämään sopiva terraario.

Korkeasaaressa on välillä mahdollisuus päästä 360-virtuaalilasien avulla sisälle taiwaninrottakäärmeen terraarioon.