Ylikersanttikala

Koralliahveniin kuuluvan ylikersanttikalan nimi tulee siitä, että sillä on sinisessä kyljessään viisi tummaa raitaa, jotka muistuttavat armeijan arvomerkkiä. Nuorten kalojen kyljen yläosassa on myös keltaista väriä. Laji on levinnyt laajalle lämpimien vesien alueella, ja se viihtyy koralliriutoilla.

Ylikersanttikalat voivat muodostaa useiden satojen yksilöiden parvia.

Ylikersanttikala syö levää ja planktonia, ja ne voivat myös puhdistaa merikilpikonnia. Niiden tiedetään syövän joskus myös pyöriäisdelfiinien ulostetta ja oksennusta.

Kutuaikana koiras puhdistaa pohja-alueen naaraan mädille, jonka jälkeen se jää vartioimaan mätiä noin viikoksi, poikasten kuoriutumiseen asti.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi, mutta poikkeuksellisen lämmin merivesi uhkaa Karibian alueen koralliriuttojen tulevaisuutta. Ylikersanttikaloja pidetään yleisesti myös akvaariokaloina, mutta sen ei katsota olevan uhka lajille. Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren ylikersanttikalat elävät Amazonia-talon aulassa sijaitsevassa korallialtaassa.