Mongolianvillihevosten luontoonpalautus

mongolianvillihevonen

Mongolianvillihevosten luontoonpalautus

Mongolianvillihevostammat Hanna ja Helmi saivat lähtöluvan Korkeasaaresta Mongolian arolle. Hevosten ikä, kavioiden rakenne ja geeniperimä olivat sopivat luontoonpalautukselle. Prahan eläintarhan hallinnoima projekti, johon Korkeasaaren hevoset osallistuivat, on vienyt tällä vuosikymmenellä luontoon jo yli 30 hevosta. Kesällä 2019 Hannasta ja Helmistä tuli ensimmäiset Suomessa syntyneet villit mongolianvillihevoset.

Eläintarhojen pelastama laji

Mongolianvillihevonen kuoli luonnosta sukupuuttoon 1960-luvun lopulla. Se on yksi niistä eläinlajeista, joita ei ilman eläintarhoja olisi enää olemassa. Villihevosia on suunnitelmallisesti lisäännytetty tarhaoloissa ja saatu kanta kasvamaan. Tarhoissa elää reilut 1500 ja luonnossa noin 400 mongolianvillihevosta. Lajia on viety eläintarhoista takaisin luontoon vuodesta 1988 ja kannan vahvistus jatkuu edelleen.

Mukana matkalla

Helsinki International Horse Show, Fortum Horse Power, Kultajousi, Stopteltat, Lähitapiola, J-Trading, Biofarm & Longines.


Ajankohtaista

Seuraa mongolianvillihevosten matkaa luontoon, uusimmat uutiset ovat ensimmäisenä ylhäällä!

 • Villihevosten matkassa osa 11: Terveiset Gobista
  6.11.2020

  Korkeasaaressa syntyneet mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi ovat nyt viisivuotiaita. Ne ovat viettäneet jo puolet elämästään lajinsa kotiseudulla Mongoliassa. Hannan ja Helmin lauman kotiseudulta Gobi B:n suojelualueelta kuuluu hyviä uutisia mongolianhevosille!
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 10: Uusi haaremiori
  10.12.2019

  Mitä kuuluu Hannalle ja Helmille, nelivuotiaille mongolianvillihevosille, jotka syntyivät Korkeasaaressa ja liikkuvat nyt oman laumansa kanssa lajin kotiseuduilla Mongoliassa Gobi B:n suojelualueella?
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 9: Villinä luontoon
  17.7.2019

  Hannan ja Helmin, Korkeasaaren nelivuotiaiden mongolianvillihevosten matka Mongoliaan on ollut pitkä. Mutta nyt hevosemme ovat onnellisesti Gobi B:n suojelualueella, jossa liikkuu niiden lisäksi noin 270 mongolianvillihevosta. Hanna ja Helmi ovat nyt oikeita luonnonvaraisia villihevosia.
  Lue lisää

 • Suomalaiset mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi kotiutuivat Mongoliaan
  11.7.2019

  Arolla käyskentelee neljä mongolianvillihevostammaa, jotka ovat syntyneet eläintarhoissa. Lauman viides jäsen on ori, joka seuraa valppaana ympäristöä laumaansa vartioiden. Tammat hamuavat maasta Mongolian vehreän alkukesän purtavia. Entisten eläintarhan eläinten uusi elämä villissä luonnossa on alkanut.
  Lue lisää

 • Suomenhevosesta löydetty mongolianvillihevosen perimää
  4.7.2019

  Mongolianvillihevonen on noussut esiin suomalaisessa tutkimuksessa, jossa Oulun yliopiston tutkijaryhmä selvitti suomenhevosen geneettisen perimän monimuotoisuutta. Kaikkien yllätykseksi neljän nykypäivän suomenhevosen perimästä löytyi samoja geenimerkkejä kuin mongolianvillihevosen perimästä.
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 8: Mongolian kevät
  18.6.2019

  Siitä on pian vuosi, kun Korkeasaaren mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi muuttivat Mongolian Takhin Taliin, villihevosten suojelualueelle. Ne ovat olleet koko talven aidatulla totutusalueella, jossa niitä voitiin tarkkailla ja ruokkia koko talven ympäri ennen luontoon vapautusta. Kaikki on sujunut hyvin ja kevät on koittanut myös Mongolian aroilla.
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 7: Ensilumi Mongoliassa
  30.10.2018

  Korkeasaaren mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi ovat asuneet jo neljä kuukautta Mongolian Takhin Talissa. Kesä on ohi ja nyt lokakuun lopulla Takhin Taliin saatiin ensilumi. Totutusalueella hevosten talvi on turvattu, sillä rangerit pitävän huolen siitä, että ravintoa riittää.
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 6: Mongoliaan
  26.6.2018

  Neljän mongolianvillihevosen yli 6000 kilometrin ja lähes 35 tunnin matka Tsekin maaseudulta Mongolian arolle on alkanut! Hevosia kuljettava saattue saapuu Kbelyn lentokentälle Prahaan, jossa odottaa Tsekin armeijan rahtikone. Järjestelyt ovat kuin arvokkailla valtiovierailla, poliisisaattuetta ja mediaa myöten!
  Lue lisää

 • Kaksi Korkeasaaren villihevosta vapautetaan tänään Mongolian arolle
  20.6.2018

  Mongoliassa on keskipäivä, kun armeijan rahtikone laskeutuu kentälle Gobin autiomaan karuun maisemaan. Kyydissä on neljä mongolianvillihevosta, joiden yli 6000 kilometrin matka alkoi tiistaiaamuna Tšekeistä.
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 5: Lähtöaamu
  19.6.2018

  Aamu valkenee Dolni Dobrejovin vehreillä hevoslaitumilla kuin mikä tahansa pilvinen kesäaamu. Tänään tiistaina on kauan odotettu lähtöpäivä: neljä mongolianvillihevosta aloittaa matkansa Tsekin maaseudulta kohti Mongoliaa!
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 4: Viimeiset terveystarkastukset
  12.6.2018

  Korkeasaaren mongolianvillihevosten Hannan ja Helmin elämä on nyt jännittävässä käännekohdassa. Tosin hevosille itselleen jännitys ei näyttäydy samalla tavoin kuin niitä hoitaville ihmisille eli heille jotka haluavat siirtää nämä hevoset Mongolian aroille vahvistamaan luonnon mongolianvillihevoskantaa. Nyt odotellaan viimeisten terveystarkastusten tulosksia. Jos kaikki menee hyvin, Hanna ja Helmi ovat kolmen viikon päästä Mongoliassa!
  Lue lisää

 • Korkeasaaren villihevoset viihtyivät lentolaatikossa
  11.4.2018

  Korkeasaaresta helmikuussa Prahaan siirretyt mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi laiduntavat nyt hevoslaumassa, jossa eläintarhoista luontoon Mongoliaan lähtevät hevoset opettelevat elämää arolla. Totutustarha sijaitsee Tsekin maaseudulla Dolní Dobřejovissa. Hevosten pitää läpäistä useita testejä, joilla varmistetaan niiden soveltuvuus pitkään lentomatkaan ja luonnossa selviämiseen Mongoliassa.
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 3
  10.4.2018

  Korkeasaaren mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi ovat viettäneet nyt kuukauden Prahan eläintarhassa, erillään eläintarhan omasta hevoslaumasta. Karanteenin tarkoitus on varmistaa, että eläimet eivät kuljeta mukanaan tarttuvia tauteja. Tänään kiirastorstaina Hannalla ja Helmillä on edessään niiden matkan toistaiseksi tärkein siirto. Tämä ei saa epäonnistua!
  Lue lisää

 • Vieläkö on villihevosia?
  28.2.2018

  Mongolianvillihevosta on pitkään pidetty ainoana jäljellä olevana villihevoslajina, joka ei ole sukua kesyhevosille. Science-lehdessä viime viikolla julkaistu mongolianvillihevosten perimää käsittelevä artikkeli on otettu mielenkiinnolla vastaan myös Korkeasaaressa. Uuden tutkimustiedon valossa mongolianvillihevosella näyttääkin olevan kesy esi-isä!
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 2
  22.2.2018

  Mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi lähtivät Korkeasaaresta hevoskuljetusauton kyydissä lauantaina iltapäivällä ja saapuvat meri- ja maantiematkan päätteeksi Prahan eläintarhaan maanantaiaamuna kello seitsemän. Eläintenkuljettaja Roy on ajanut autoa Saksan Travemündesta läpi yön, jotta hevoset pääsevät mahdollisimman nopeasti perille.
  Lue lisää

 • Villihevosten matkassa osa 1
  20.2.2018

  Lauantaiaamuna joukko Korkeasaaren työntekijöitä on kokoontunut eläinlääkinnän tiloihin, viimeiseen pikapalaveriin pian alkavasta mongolianvillihevosten siirrosta Prahaan. Tähän päivään kulminoituu Korkeasaaren osalta kuukausien työ, joten nyt varmistetaan, että kaikki tietävät, mitä tänään on tapahtumassa.
  Lue lisää

 • Hyvää matkaa, Hanna ja Helmi!
  16.2.2018

  Tällä viikolla Hanna ja Helmi saivat onnenpotkut tukijoiltaan, jotka sponsoroivat luontoonpalautusta ja erityisesti hevosten lentomatkaa Prahasta Mongoliaan. Luontoon lähtevän lauman yhteiskuljetus tehdään rahtikoneella, jonka käyttökustannukset ovat 10 000 euroa kahdelta Korkeasaaren hevoselta. Lennolle mahtuu kerralla neljä hevosta.
  Lue lisää

 • Korkeasaaren villihevoset ovat lähdössä Mongoliaan
  7.2.2018

  Kaksivuotiaat mongolianvillihevostammat Hanna ja Helmi ovat saaneet lähtöluvan Korkeasaaresta Mongolian arolle. Siellä kaikkien lajitovereiden alkuperä on eläintarhoissa, sillä laji hävisi luonnosta 1960-luvulla. Luontoonpalautuksilla on vahvistettu kantaa jo 25 vuoden ajan.
  Lue lisää

 • Hanna ja Helmi syntyvät
  huhti-kesäkuu 2015

  Korkeasaaren villihevoslaumaan syntyy kesäksi 2015 kaksi tammavarsaa. Tänä vuonna syntyneet Korkeasaaren poikaset nimetään H-kirjaimella alkavin nimin. Eläintenhoitajat antavat varsoille nimet Hanna (s. 29.4.) ja Helmi (s. 2.6.).

 • Fimong lähdössä luontoon
  marraskuu 2014

  Kaksivuotias Fimong-tamma oli ensimmäinen Korkeasaaresta luontoon lähdössä ollut mongolianvillihevonen. Sen matka kuitenkin katkesi Tsekkeihin, jossa kaksi kuukautta vietettyään ja vasta muiden hevosten seuraan päästyään se säikähti iltahämärissä, juoksi päin aitaa ja menehtyi. Korkeasaaressa surtiin Fimongin kohtaloa, ja toivottiin, että joku tulevista varsoista pääsisi mukaan luontoonpalautusprojektiin.
  Lue lisää

 • Hevoset hädässä
  2010

  Talvella 2010 lunta on Mongoliassa niin paljon, että hevosille ei päästy viemään talviruokaa. Rankat olot karsivat kaksi kolmannesta alueen koko hevoskannasta. Prahassa päätetään aloittaa hevosten vienti eläintarhoista luontoon, jotta luonnonkanta toipuisi nopeammin.

 • Prahan projekti alkaa
  1998

  Prahan eläintarha osallistuu ensi kertaa mongolianvillihevosten luontoonpalautusprojektiin 1998 ja 2000. Neljä hevosta lähtee kansainvälisillä kuljetuksilla Takhin Talin ja Hustain Nuruun alueille Mongoliaan.

 • Luontoonpalautus alkaa
  1988

  Ensimmäinen eläintarhojen mongolianvillihevosten luontoonpalautus tehdään Kiinaan. Neljä vuotta myöhemmin aloitetaan hevosten kuljetukset Mongoliaan. Projekteja vetävät hollantilaiset, saksalaiset ja sveitsiläiset järjestöt.

 • Villihevosia Korkeasaareen
  1977

  Korkeasaari halusi ottaa osaa luonnonsuojelutyöhön ja sai hoidettavakseen ensimmäiset mongolianvillihevoset. Hevosia oli alun perin ollut eläintarhoissa vain tusinan verran, mutta ne lisääntyivät hyvin ihmisen järjestämissä oloissa ja suunnitelmallisella lisäännyttämisellä pyrittiin pelastamaan laji sukupuutolta.

 • Viimeinen yksilö
  1969

  Viimeinen havainto mongolianvillihevosyksilöstä vuonna 1969 Mongolian Gobin autiomaassa Tachiin Shaar Nuruusta pohjoiseen. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokitteli przewalskinhevosen luonnosta hävinneeksi lajiksi. Tämä luokitus säilyi yli 30 vuotta.

 • Viimeinen lauma
  1966

  Viimeinen havainto mongolianvillihevoslaumasta Mongoliassa.

 • Eläintarhat apuun
  1959

  Villihevosten lisäännyttämisessä menestyksekäs Prahan eläintarha saa tehtäväkseen ylläpitää kansainvälistä kantakirjaa eläintarhojen mongolianvillihevosista. Nyt lajia voidaan lisäännyttää eläintarhoissa suunnitelmallisesti.

 • Villihevosten väheneminen
  1900-1970

  Mongolianvillihevoset vähenivät luonnossa metsästyksen ja karjankasvatuksen vuoksi. Niiden elinalueita otettiin karjan käyttöön, eikä niillä ollut enää pääsyä omille juomapaikoilleen kuivilla aroilla. Myös risteytyminen kesyhevosen kanssa uhkasi hävittää aidon villihevosen kokonaan.

 • Carl Hagenbeck
  1800-luku

  1800-luvun loppuSaksalainen kauppias Carl Hagenbeck pyydysti tusinan mongolianvillihevosia luonnosta vuoteen 1900 mennessä. Hagenbeck kuljetti ja myi eläimiä Eurooppaan eläintarhoille ja muille tahoille.

 • Tieteellinen nimi
  1881

  Mongolianvillihevonen tulee tunnetuksi länsimaisen tieteen parissa, kun venäläinen Nikolai Przhevalsky kuvaa sen. Tämä näkyy lajin tieteellisessä nimessä Equus ferus przewalskii. Monella kielellä laji tunnetaan przewalskinhevosena. Mongoliassa se on tunnettu pitkään nimellä takhi.

 • Erkaantuminen omaksi lajiksi
  120,000-240,000 eaa.

  Kesyhevosen esi-isä ja mongolianvillihevonen erkaantuivat omiksi lajeikseen joskus 120000 – 240000 vuotta sitten.